Mataró

Comunicat de premsa

  • Actualitzat:
  • Creat:

El Grup Municipal Socialista reconeix l’error de recolzar el text de la declaració institucional de Ciutadans sobre el trilingüisme al sistema educatiu

Els socialistes van ser impulsors de l’actual model d’immersió lingüística a Catalunya. Model d’èxit educatiu i d’integració social tal com s’ha demostrat al llarg d’aquestes ja més de tres dècades. I ningú ha de tenir cap dubte del nostre compromís amb el model d’immersió en català como a llengua pròpia de Catalunya i també de l'ensenyament en tots els nivells educatius.

El model d’immersió garanteix que al final de l’ensenyament obligatori els alumnes dominin el català i el castellà.

Als darrers temps s’ha evidenciat la necessitat de reforçar el coneixement de llengües estrangeres, especialment de l’anglès – com a llengua més emprada a nivell internacional -, de fet, són moltes les escoles privades que oferten currículums que busquen assolir el domini per part dels seus alumnes de les tres llengües.

El 2013, la consellera Rigau ja va anunciar que d'aquí a cinc anys (2018) l’objectiu era que un 12% del currículum educatiu català sigui impartit en anglès.

I en aquest sentit, el grup municipal socialista havia vist en la Declaració Institucional de Ciutadans una intenció cap aquest mateix objectiu i, en cap cas, una agressió contra el model d’immersió, que defensem i del que en som impulsors.

A més, la Declaració contenia una reivindicació que fem els socialistes des de 2012 i és la d’instar al Departament d’Ensenyament a fer efectiu el pagament del deute que té amb els Ajuntaments en relació a les escoles bressol municipals i a ampliar les partides pressupostàries corresponents per millorar el sistema educatiu a Catalunya.

Però el cert és que res en innocu en política i que aquestes bones intencions que havíem vist en la proposta de Ciutadans i que ens va portar a recolzar la Declaració Institucional no està exempta de polèmica.

La proposta no va tenir recolzament suficient per ser aprovada però això no ha evitat la polèmica que sempre porta el debat sobre les llengües al nostre país. I per respondre a la crítica que se’ns ha fet al nostre grup municipal pel  recolzament a aquesta Declaració Institucional hem de reconèixer que el text, conté arguments i propostes que no compartim i que, sense canvis en el redactat final, els socialistes hauríem d’haver rebutjat la Declaració.

NO compartim cap objectiu que posi en discussió el català com a llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya.

 Mataró, 5 de juliol de 2017

Fitxers adjunts: