Mataró

Esmena a la totalitat

  • Actualitzat:
  • Creat:

Esmena a la totalitat que presenta el Grup Municipal Socialista sobre la proposta de resolució dels grups municipals de CiU, ERC i CUP sobre l’organització del referèndum de l’1 d’octubre a Mataró

Després d’anys de “procés”, ara s’anuncia la celebració de l’anunciat referèndum per l’autodeterminació de Catalunya.

Aquesta iniciativa està impulsada pel Govern de la Generalitat i per la majoria parlamentaria que el recolza.

A hores d’ara no hi ha referèndum convocat ni tan sols marc legal que sustenti un referèndum que no permet ni l'Estatut ni la Constitució, tal i com va afirmar contundentment en un informe al mes de març el Consell de Garanties Estatutàries.

Sembla ser que la Llei de referèndum serà inclosa de forma urgent i extraordinària en l’ordre del dia de la propera sessió del Parlament. I sembla ser que el dia 7 es forçarà una votació en lectura única sense seguir cap dels tràmits que tota democràcia parlamentària exigeix perquè els grups polítics puguin exercir el seus drets i sense la majoria de 2/3 dels vots del Ple del Parlament que exigeix l’Estatut per modificar la Llei electoral.

A l’hora que el Consell de Garanties Estatutàries de Catalunya va declarar, per unanimitat, que la Generalitat no té competències per convocar un referèndum sobre el futur polític de Catalunya.

Tampoc hi ha hagut cap diàleg del Govern de la Generalitat amb el món local, els ajuntaments i altres administracions locals no disposen de cap informació formal.

D’altra banda la Generalitat de Catalunya disposa a Mataró i a tot Catalunya, de locals, funcionaris i recursos per organitzar un possible referèndum.

En aquest escenari polític els grups municipals de CiU ERC i la CUP demanen un posicionament al Ple de l’Ajuntament de Mataró donant suport a un possible referèndum d’autodeterminació.

El Grup Municipal Socialista vol fer les següents consideracions:

Les institucions hem de complir les lleis.

Les lleis ens han de garantir la igualtat i l’exercici dels nostres drets i obligacions, ningú ha d’estar per sobre de les lleis ni cap institució pública se les pot saltar. La tramitació de les lleis s’ha de guiar pels principis de transparència i de participació.

És obligació de l’Alcalde defensar a l’administració local i als treballadors i treballadores públics.

Dit tot això, també estem convençuts que avui Catalunya arrossega una crisi que ve de lluny i que te un punt àlgid en la sentència de l’Estatut i les campanyes anticatalanes propiciades pel Partit Popular que la van precedir.

Els Governs d’Espanya i de la Generalitat no han pogut, sabut o volgut trobar un marc de diàleg, de respecte mutu i de punts d’entesa; al contrari, es busca la confrontació i la tensió permanent, sovint posant la tàctica electoral per davant dels interessos comuns.

Nosaltres afirmem que per superar aquest atrinxerament, sobren proclames i consignes i falta política.

No anirem enlloc sense vies de diàleg i consens dins la societat catalana, entre les institucions espanyoles i catalanes i entre les societats catalana i espanyola.

I estem també convençuts que per superar aquesta crisi caldrà una revisió pactada dels nostre marc polític i institucional. La Constitució espanyola i l’Estatut de Catalunya, que tant han contribuït al nostre autogovern i desenvolupament,  necessiten una adequació als nous temps i a les noves demandes.

La ciutadania de Catalunya, de nou, haurà de prendre la paraula i fer-ho amb totes les de la llei.

Els socialistes proposem que es voti una nova proposta d’entesa justa entre Catalunya i Espanya enlloc del trencament que se’ns proposa des de les forces independentistes.

Catalunya és una nació i Espanya, més aviat que tard, serà Estat federal.

Nosaltres som catalanistes i federals, europeistes i municipalistes i treballem per una Catalunya rica i plena, reconeguda i respectada, socialment avançada, que sigui un motor econòmic d’Espanya i del sud d’Europa. Amb recursos i amb un finançament just.

Amb el reconeixement mundial de la nostra llengua i de la nostra cultura i que torni a ser un espai de creació i cultura, un espai d’innovació i d’oportunitats, d’igualtat i de justícia social.

Amb totes aquestes consideracions, proposem al ple de l’Ajuntament de Mataró els següents acords:

Instar als Governs de la Generalitat de Catalunya i d’Espanya a superar la situació d’enfrontament i divisió i iniciar de manera urgent un diàleg democràtic i obert sobre la situació de Catalunya que ens porti a una entesa institucional i social.

Tant punt com es conegui el marc legal per la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació i la possible participació dels ajuntaments es sol·licitarà als serveis jurídics de l’Ajuntament i de la Diputació de Barcelona, i al Consell de Garanties Estatutàries, els informes pertinents per analitzar les implicacions legals de l’administració municipal. Aquests informes seran lliurats a la Junta de Portaveus i als representants sindicals dels treballadors i treballadores municipals.

Traslladar aquests acords al President de la Generalitat de Catalunya, a la mesa del  Parlament, a la Delegació del Govern d’Espanya a Catalunya i a les entitats municipalistes.

 

Núria Moreno - Portaveu del GMS

Fitxers adjunts: